Płytki ceramiczne do kuchni i łazienki – kryteria doboru

Wybór odpowiednich płytek do kuchni czy łazienki może okazać się prawdziwym wyzwaniem – zwłaszcza jeśli robimy to po raz pierwszy. W sklepach nie brakuje tego rodzaju asortymentu, jednak przed wybraniem się na zakupy warto zasięgnąć informacji o rodzajach dostępnych płytek oraz cechach decydujących o ich funkcjonalności. Więcej o płytkach ceramicznych poniżej.

Rodzaje płytek

Płytki ceramiczne do kuchni czy łazienki są produkowane z różnych materiałów, najczęściej jest to terakota, gres lub glazura. Glazurę kładzie się na ściany, ma ona charakterystyczną fakturę i połysk powstałe w wyniku pokrycia szkliwem. Z kolei terakota jest przeznaczona do dekoracji podłóg, płytki z terakoty są odporne na uszkodzenia i odporne na szybkie ścieranie. Twardszy od terakoty jest gres, ten materiał świetnie sprawdzi się na balkonie, tarasie czy w garażu – i wszędzie tam, gdzie występują duże zmiany temperatury.

Właściwości płytek

Płytki ceramiczne mogą różnić się właściwościami, i co za tym idzie zakresem stosowania. Jednym z podstawowych parametrów płytek jest nasiąkliwość wodna odpowiadająca za ich odporność na zimno, płytki o nasiąkliwości 10-20% mogą być stosowane tylko w suchych i ogrzewanych miejscach, 3-10% w tych bez podciągania wilgoci z podłoża, a poniżej 3% – w nieogrzewanych pomieszczeniach. Kolejny ważna cecha płytek – twardość – jest określana w mającej 10 stopni skali Mohsa, z czego 10 oznacza wartość maksymalną. Płyty na ściany powinny mieć 5-6 punktów w tej skali. Odporność na plamienie (w tym na uszkodzenia i ścieralność) jest mierzona z kolei w 5 klasach, w przypadku płytek na podłogę np. w kuchni warto wybrać płytki klasy 4.

Jakie płytki do kuchni, a jakie do łazienki?

W sklepach takich jak sklep Keramikos dostępny jest bogaty asortyment płytek ceramicznych w różnych wzorach, kształtach i kolorach. Jak wybrać odpowiednie spośród nich? Gust w zakresie estetyki może być różny, ale do łazienki warto kupić płytki antypoślizgowe i odporne na działanie środków chemicznych, dobrze też, by łatwo je było utrzymywać w czystości. Z kolei w kuchni najlepiej sprawdzą się płytki odporne na brud i uszkodzenia, o trzeciej lub wyższej klasie ścieralności. Płytki na kuchenną podłogę powinny też być odpowiednio twarde: w przedziale 4-6 na wyżej wymienionej skali. Przy wyborze płytek do kuchni czy łazienki warto pamiętać, że powinny one stanowić spójną całość z meblami, oświetleniem, kolorem ścian czy innymi elementami wyposażenia. Wybór wzoru płytek może zdecydować o stylu całego pomieszczenia, dlatego warto podejmować takie decyzje rozważnie. Jeśli mamy do czynienia z małą kuchnią czy łazienką lub jeśli po prostu cenimy minimalizm, lepszym wyborem będą gładkie płytki lub takie z minimalnymi dekoracjami. Pamiętajmy, że zbyt duża ilość ozdób może być przytłaczająca, a mniej często znaczy lepiej. Wielu klientów widzi rolę płytek raczej w stworzeniu estetycznego tła dla wnętrza niż w roli mających zwracać uwagę aranżacji, choć nie brakuje też takich, którzy nie wyobrażają sobie, by przy tej okazji nie wybrać produktów bogato dekorowanych. Obydwu tym grupom producenci płytek mają do zaoferowania wiele ciekawych artykułów.

Materiał partnera