akcesoria-kuchenne

Niezbędne akcesoria do kuchni

Wybór odpowiednich akcesoriów do oferty sprzedażowej zależy przede wszystkim od tego, czy będą to produkty skierowane do użytkowników kuchni domowych, czy do kuchni restauracyjnych. To potencjalna grupa docelowa powinna wpływać na określone marki, jakość produktów i ceny. Klienci chcą, żeby akcesoria kuchenne bezproblemowo spełniały swoją rolę, były niezawodne podczas gotowania i do tego łatwo się czyściły.

Garnki i patelnie

Podstawowymi rzeczami do gotowania są garnki i patelnie. W polskich kuchniach zazwyczaj używa się co najmniej 3 garnków różnej wielkości, dlatego zestawy w ofercie sprzedażowej są tak samo pożądane jak pojedyncze garnki. Ekspert z internetowej hurtowni Polka24 tłumaczy:

W wyborze garnków decyduje przede wszystkim materiał, z którego są wykonane, uchwyty, które nie przewodzą ciepła i możliwość zmywania ich w zmywarce.

Natomiast wybór patelni jest bardzo szeroki. Najczęściej wybierane są patelnie teflonowe, jednak nie można ich szorować ani umieszczać w zmywarce. Z kolei patelnie stalowe są odporne na zarysowania i do tego nie niszczą się podczas zmywania mechanicznego. Coraz popularniejsze stają się także patelnie ceramiczne, ze względu na wysoką odporność.

Sztućce i noże kuchenne

Sztućce zazwyczaj wytwarza się ze stali nierdzewnej, dzięki czemu są chronione przed korozją. W niektórych ofertach można natknąć się także na sztućce srebrne i posrebrzane. Choć prezentują się znacznie lepiej, ich cena sprawia, że nie są to produkty często nabywane przez klientów. Natomiast sztućce z innych materiałów, takich jak drewno czy tworzywo sztuczne pełnią jedynie rolę dekoracyjną. Sztućce ze stali nierdzewnej najlepiej sprzedawać w zestawach. Noże warto jest mieć w ofercie zarówno w zestawach, jak również w pojedynczych sztukach. Zestawem zainteresują się klienci, którzy dopiero urządzają kuchnię i potrzebują uniwersalnych akcesoriów „do wszystkiego”, natomiast pojedyncze noże będą nabywać osoby chcące wzbogacić swój asortyment.

Pozostałe akcesoria

Do przyrządzania potraw niezbędnych jest także wiele innych akcesoriów kuchennych, które warto umieścić w swojej ofercie. Są to między innymi deski do krojenia, łyżki wazowe, cedzaki, obieraczki do warzyw, sitka, miski, pojemniki na żywność. W zależności od potrzeb mogą one być wykonane z różnych materiałów. Warto jednak postarać się o to, aby akcesoria sprzedawane pojedynczo były dostępne w takich samych wzorach, materiałach i kolorach. Jeśli produkty nie będą do siebie pasowały, klient może zdecydować się na zakup tylko jednego z nich, albo zrezygnuje z zakupu ze względu na brak określonej linii designu dla różnych produktów.

Materiał partnera