Jak mrozić jedzenie? Podstawy przechowywania żywności.
Jak mrozić?
Podstawowa zasada: żeby jedzenie można było zamrozić, musi być ono świeże. Jeśli już w trakcie jedzenia smak nie jest taki, jak powinien być, po rozmrożeniu na pewno nie będzie lepiej. Przed zamrożeniem pamiętajmy, żeby pozbyć się z pojemnika tlenu. Jego obecność nie służy dobrze pokarmom w zamrażarce, wysusza je i zmienia ich kolor. Jeśli przechowujesz mrożonki w woreczkach, przed schowaniem ich do zamrażarki powoli wyciśnij z nich powietrze. Możesz też użyć próżniowych pojemników. Przechowujesz w postaci mrożonek wiele różnych składników? Opisuj je dokładnie nazwą i datą, w ten sposób łatwiej Ci będzie zarządzać zapasami jedzenia. Żywność w niepodpisanym pojemniku po kilku tygodniach może być trudna do rozpoznania. Jeśli zamierzasz mrozić gotowe jedzenie – na przykład zapas obiadów na cały tydzień – poczekaj z umieszczeniem w zamrażarce, aż ostygnie. https://www.neo24.pl/duzeagd/lodowki/zamrazarki.htmlW jednym kawałku czy porcje – jak mrozić?
Dwa podstawowe sposoby mrożenia jedzenia to mrożenie w jednym kawałku lub mrożenie poporcjowanych części. Pierwszy sposób sprawdzi się w przypadku takich produktów jak zupy, pieczone mięso, ciasto, bigos, zapiekanki czy dania z sosami. Jeśli mrozimy je w woreczkach, należy pamiętać o pozostawieniu ok. 2 cm wolnej przestrzeni. Płyn powiększający swoją objętość podczas zamrażania nie wyleje się. Drugą metodą jest mrożenie produktów oddzielnie. To rozwiązanie sprawdzi się, jeśli chcemy mrozić oddzielne porcje posiłków, np. obiady na kilka dni. W ten sposób można mrozić klopsiki, kotlety, warzywa, naleśniki czy racuchy. Jak to zrobić? Najpierw układamy warstwy oddzielone od siebie papierem do pieczenia. Następnie wkładamy produkty do zamrażalnika i czekamy, aż się wstępnie zamrożą. Następnie umieszczamy je w większym pojemniku. Dzięki temu unikniemy sformowania się lodowej bryły. https://www.neo24.pl/Jaki produktów nie można mrozić?
- Surowych jajek, ponieważ popękają.
- Jajek ugotowanych na twardo, w wyniku działania zimnej temperatury staną się gumowate.
- Sosów na bazie jajek, po rozmrożeniu mogą się rozwarstwić.
- Warzyw z dużą zawartością wody. Mrożone stracą świeżość i jędrność.
- Delikatne zioła do dekoracji. Mrożone nadal zachowają swoje wartości odżywcze, ale nie będą nadawały się do dekorowania potraw.
- Jogurt naturalny, śmietana i serek wiejski po rozmrożeniu staną się wodniste.
- Ryby, która spędziła w lodówce kilka dni. Mrozimy je tylko na świeżo.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana