Artykuł sponsorowany

Jak mrozić jedzenie? Podstawy przechowywania żywności.

Jak mrozić jedzenie? Podstawy przechowywania żywności.
Co zrobić z nadmiarem żywności? Sposób na jej przechowywanie znamy całkiem dużo, a jednym z najpopularniejszych jest mrożenie. Nic w tym dziwnego - nie wymaga ono dodatkowego, poza zamrażarką, wyposażenia i poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Wystarczy jedynie włożyć nadmiar jedzenia do szczelnego opakowania i schować do zamrażarki. Ponadto produkty mrożone nie tracą witamin i wartości odżywczych. Jakie są podstawowe zasady dotyczącego mrożenia pożywienia?

Jak mrozić?

Podstawowa zasada: żeby jedzenie można było zamrozić, musi być ono świeże. Jeśli już w trakcie jedzenia smak nie jest taki, jak powinien być, po rozmrożeniu na pewno nie będzie lepiej. Przed zamrożeniem pamiętajmy, żeby pozbyć się z pojemnika tlenu. Jego obecność nie służy dobrze pokarmom w zamrażarce, wysusza je i zmienia ich kolor. Jeśli przechowujesz mrożonki w woreczkach, przed schowaniem ich do zamrażarki powoli wyciśnij z nich powietrze. Możesz też użyć próżniowych pojemników. Przechowujesz w postaci mrożonek wiele różnych składników? Opisuj je dokładnie nazwą i datą, w ten sposób łatwiej Ci będzie zarządzać zapasami jedzenia. Żywność w niepodpisanym pojemniku po kilku tygodniach może być trudna do rozpoznania. Jeśli zamierzasz mrozić gotowe jedzenie – na przykład zapas obiadów na cały tydzień – poczekaj z umieszczeniem w zamrażarce, aż ostygnie. https://www.neo24.pl/duzeagd/lodowki/zamrazarki.html

W jednym kawałku czy porcje – jak mrozić?

Dwa podstawowe sposoby mrożenia jedzenia to mrożenie w jednym kawałku lub mrożenie poporcjowanych części. Pierwszy sposób sprawdzi się w przypadku takich produktów jak zupy, pieczone mięso, ciasto, bigos, zapiekanki czy dania z sosami. Jeśli mrozimy je w woreczkach, należy pamiętać o pozostawieniu ok. 2 cm wolnej przestrzeni. Płyn powiększający swoją objętość podczas zamrażania nie wyleje się. Drugą metodą jest mrożenie produktów oddzielnie. To rozwiązanie sprawdzi się, jeśli chcemy mrozić oddzielne porcje posiłków, np. obiady na kilka dni. W ten sposób można mrozić klopsiki, kotlety, warzywa, naleśniki czy racuchy. Jak to zrobić? Najpierw układamy warstwy oddzielone od siebie papierem do pieczenia. Następnie wkładamy produkty do zamrażalnika i czekamy, aż się wstępnie zamrożą. Następnie umieszczamy je w większym pojemniku. Dzięki temu unikniemy sformowania się lodowej bryły. https://www.neo24.pl/

Jaki produktów nie można mrozić?

  • Surowych jajek, ponieważ popękają.
  • Jajek ugotowanych na twardo, w wyniku działania zimnej temperatury staną się gumowate.
  • Sosów na bazie jajek, po rozmrożeniu mogą się rozwarstwić.
  • Warzyw z dużą zawartością wody. Mrożone stracą świeżość i jędrność.
  • Delikatne zioła do dekoracji. Mrożone nadal zachowają swoje wartości odżywcze, ale nie będą nadawały się do dekorowania potraw.
  • Jogurt naturalny, śmietana i serek wiejski po rozmrożeniu staną się wodniste.
  • Ryby, która spędziła w lodówce kilka dni. Mrozimy je tylko na świeżo.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.