Ekstrakt słodowy. Czym jest i jak powstaje?
Wykorzystanie ekstraktu słodowego w piwie
Warzenie piwa z procesem zacierania jest pracochłonne i wymaga 3-4 razy więcej czasu niż warzenie z ekstraktów. Wymaga też większej ilości sprzętu. Dlatego początkujący browarnicy chętniej sięgają po ekstrakt słodowy.Gotowy produkt wystarczy rozcieńczyć, nachmielić i schłodzić. Piwo warzone z wykorzystaniem ekstraktu słodowego praktycznie zawsze się udaje. Najlepiej sięgać po produkty wysokiej jakości – tłumaczy ekspert ze sklepu piwowarskiego Esencje Smaku.Gdy nabierzesz wprawy, przyjdzie czas na eksperymentowanie ze słodem.
Rodzaje ekstraktów słodowych
Na rynku można znaleźć wiele różnych rodzajów ekstraktów. Najpopularniejsze powstają na bazie słodu jęczmiennego: pilzneńskiego, monachijskiego, pale ale czy wiedeńskiego. Do produkcji piwa wykorzystuje się również ekstrakty pszeniczne i czasem także żytnie. Ekstrakty słodowe mogą być jasne lub ciemne, niechmielone i nachmielone. Te ostatnie to tzw. brewkit’y, czyli gotowe, nachmielone półprodukty. Wystarczy rozpuścić, zadać dołączone do zestawu drożdże i czekać na gotowe piwo. Od rodzaju ekstraktu zależą późniejsze walory piwa oraz stężenie alkoholu. Piwa warzone z jego wykorzystaniem mają zwykle głęboki smak, charakterystyczny aromat oraz gęstą pianę.Inne zastosowania
Ekstrakt słodowy możesz wykorzystać nie tylko do produkcji piwa. Składnik ten jest bardzo popularny w branży spożywczej. Dodaje się go do wyrobów piekarniczych (chleba, bułek) i cukierniczych (ciastek, czekolady, batoników) oraz napojów. Ze względu na zawartość glutenu uznawany jest za alergen.Jako ciekawostkę zdradzę, że częstym klientem naszego sklepu są… młode mamy. Ekstrakt słodowy pozytywnie wpływa na laktację – mówi nam pracownik Esencji Smaku.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana