Ekstrakt słodowy. Czym jest i jak powstaje?

Planujesz warzyć domowe piwo? Jednym z podstawowych składników, których potrzebujesz jest ekstrakt słodowy. Decyduje on o ostatecznych walorach piwa: kolorze, smaku i aromacie. Ekstrakt słodowy to najlepszy zamiennik cukru, który można zastosować w domowym browarnictwie. Czym dokładnie jest i jak powstaje? Jakie są rodzaje ekstraktów słodowych? Wyjaśniamy poniżej.

Zanim powstanie ekstrakt słodowy, trzeba wytworzyć słód. Ziarna zbóż są namaczane i kiełkowane. Kiełki uwalniają potrzebne w piwowarstwie enzymy. Po oddzieleniu kiełków od ziaren następuje suszenie, ewentualnie palenie zboża. Czas i temperatura tego procesu ma zasadniczy wpływ na rodzaj produkowanego słodu. Naturalne enzymy znajdujące się w słodzie rozkładają zawartą w ziarnach skrobię na prostsze cukry, które będą mogły być wykorzystane przez drożdże piwowarskie. Uzyskuje się to w procesie zacierania. Słód miesza się z wodą i przez około godzinę utrzymuje się stałą temperaturę zazwyczaj w przedziale 63-72°C. Powstała mieszanina na końcu dzielona jest na część stałą (młóto) i płynną (brzeczkę słodową). Tę ostatnią można zagęścić do ekstraktu słodowego, poprzez odparowanie niemal całej wody przy obniżonym ciśnieniu. Wszystkie walory smakowe i odżywcze słodu pozostają zachowane.

Wykorzystanie ekstraktu słodowego w piwie 

Warzenie piwa z procesem zacierania jest pracochłonne i wymaga 3-4 razy więcej czasu niż warzenie z ekstraktów. Wymaga też większej ilości sprzętu. Dlatego początkujący browarnicy chętniej sięgają po ekstrakt słodowy.

Gotowy produkt wystarczy rozcieńczyć, nachmielić i schłodzić. Piwo warzone z wykorzystaniem ekstraktu słodowego praktycznie zawsze się udaje. Najlepiej sięgać po produkty wysokiej jakości – tłumaczy ekspert ze sklepu piwowarskiego Esencje Smaku.

Gdy nabierzesz wprawy, przyjdzie czas na eksperymentowanie ze słodem.

Rodzaje ekstraktów słodowych

Na rynku można znaleźć wiele różnych rodzajów ekstraktów. Najpopularniejsze powstają na bazie słodu jęczmiennego: pilzneńskiego, monachijskiego, pale ale czy wiedeńskiego. Do produkcji piwa wykorzystuje się również ekstrakty pszeniczne i czasem także żytnie. Ekstrakty słodowe mogą być jasne lub ciemne, niechmielone i nachmielone. Te ostatnie to tzw. brewkit’y, czyli gotowe, nachmielone półprodukty. Wystarczy rozpuścić, zadać dołączone do zestawu drożdże i czekać na gotowe piwo.

Od rodzaju ekstraktu zależą późniejsze walory piwa oraz stężenie alkoholu. Piwa warzone z jego wykorzystaniem mają zwykle głęboki smak, charakterystyczny aromat oraz gęstą pianę.

Inne zastosowania 

Ekstrakt słodowy możesz wykorzystać nie tylko do produkcji piwa. Składnik ten jest bardzo popularny w branży spożywczej. Dodaje się go do wyrobów piekarniczych (chleba, bułek) i cukierniczych (ciastek, czekolady, batoników) oraz napojów. Ze względu na zawartość glutenu uznawany jest za alergen.

Jako ciekawostkę zdradzę, że częstym klientem naszego sklepu są… młode mamy. Ekstrakt słodowy pozytywnie wpływa na laktację – mówi nam pracownik Esencji Smaku.

Materiał partnera