Zalety grillów gazowych

Sezon letni sprzyja spędzaniu czasu ze znajomymi lub rodziną przy wspólnym grillowaniu. Aby impreza była udana, należy zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt, na którym będziemy mogli przygotować różnego rodzaju potrawy. Najczęściej mamy do wyboru grill węglowy, elektryczny oraz gazowy. W poniższym artykule opisujemy zalety tego ostatniego, który niespodziewanie zdobył duże uznanie wśród amatorów grillowania.

Niskie koszty i lepsze zdrowie

Grille gazowe są droższe od elektrycznych i węglowych, ale ich eksploatacja nie wymaga dużego zużycia gazu, dlatego użytkowanie tego typu urządzeń wiąże się z małymi kosztami. Grill gazowy można zarówno podłączyć do instalacji gazowej, jak i zasilać gazem z butli, którą trzeba co jakiś czas uzupełniać. Gaz jest najczystszym paliwem w spalaniu. W porównaniu do węgla zawiera o wiele mniej toksycznych substancji, a także generuje mniejsze stężenia produktów spalania. W aspekcie zdrowotnym grill gazowy jest o wiele lepszym rozwiązaniem niż grill węglowy.

Komfort użytkowania

Aby uruchomić grill gazowy, wystarczy przekręcić pokrętło i wcisnąć przycisk zapalarki. Czas, w jakim przygotowuje się potrawy, również skraca się do minimum. Korzystanie z grilla gazowego jest kwintesencją komfortowego użytkowania kojarzącego się z jak najmniejszą liczbą czynnością, które podejmujemy, aby ugrillować potrawę. Zgaszenie grilla i jego odstawienie także jest błyskawiczne – nie trzeba sprawdzać, czy węgiel jeszcze się żarzy i opłukiwać go wodą.

Grill gazowy pozwala na osiągnięcie pożądanej temperatury dzięki łatwej regulacji gazu. Ponadto posiada on z boku dodatkowy palnik doskonale sprawdzający się np. przy podgrzewaniu zup lub sosów. Niektóre modele są wyposażone również w głęboki piekarnik, rożen czy podwójne ruszty. Dzięki tym akcesoriom można przygotowywać na grillu bardziej wyrafinowane potrawy.

Efektywne grillowanie i żywotność

Niektóre z nich wymagają kombinacji kilku metod grillowania, a grill gazowy znakomicie się do tego nadaje. Pozwala on na uzyskanie zamierzonych efektów smakowych, ponieważ posiada co najmniej trzy palniki, równomierną dystrybucję ciepła, duży zakres osiąganych temperatur oraz możliwość nimi różnorodnej manipulacji. Warto również zwrócić uwagę na żywotność grilla gazowego. W tej kwestii wszystko zależy od producenta, ale zdarzają się firmy, które dają dożywotnią gwarancję na takie elementy, jak: piekarnik i misa paleniskowa.

Szeroki wybór grillów gazowych – od niewielkiego, kompaktowego sprzętu, po profesjonalne stacje grillowe – oferuje firma Weber, której produkty charakteryzują się wysoką jakością i mnóstwem innowacyjnych rozwiązań.

Materiał partnera