W jakiej formie można kupić grzyby

Dla wielu osób deszczowe dni to nie powód do zmartwień, bo opady zwiastują wysyp grzybów! Gromady zapaleńców przeczesują wtedy lasy w poszukiwaniu najpiękniejszych okazów. Nie wszyscy jednak lubią grzybobrania i wolą uprawiać je w sklepach. Grzyby są sprzedawane w różnych formach, dzięki czemu mnożą się ich zastosowania. W jakiej postaci można kupić te skarby lasu?

Grzyby w postaci kapeluszy, krojone oraz drobno krojone

Grzyby leśne, które wyjściowo mają postać kapeluszy, można poddawać rozdrobnieniu, aby uzyskać inne formy produktu. W zależności od stopnia rozdrobnienia zastosowania grzybów będą różne. O to, w jaki sposób przygotowywany jest surowiec trafiający do sprzedaży, zapytaliśmy w firmie, która się w tym specjalizuje. Jest to przedsiębiorstwo Seweryn.

Wymieniając od najmniej rozdrobnionych do najdrobniejszych form, oferujemy grzyby w postaci: całych kapeluszy, krojone, drobno krojone, grysu i mąki. Każdy z tych typów ma inne zastosowania i znajduje innych klientów.

Największa postać grzybów leśnych, czyli całe kapelusze, goszczą w wielu domach jako element dań obiadowych, podawane np. po usmażeniu w panierce. Mogą też być składnikiem zupy. Są sprzedawane w formie sznurów.

Grzyby krojone to wygodna forma przechowywania grzybów, często wykorzystywana z branży gastronomicznej. Kapelusze są dość grubo krojone i suszone. Nadają się do długiego przechowywania.

Grzyby leśne drobno krojone są szybkie w użyciu. Wystarczy je namoczyć i bez dalszych przygotowań przyrządzić z nich danie, najlepiej sos albo potrawkę.

Grzyby suszone mielone – grys i mąka

Oprócz wyżej wymienionych grzybów krojonych kupić można także grzyby mielone w dwóch postaciach: grysu i mąki.

Grys z grzybów suszonych występuje w różnych granulacjach – do 1 mm do blisko 1 cm. Dzięki temu można znaleźć produkt idealny do naszych ulubionych potraw. Grys grzybowy znajduje wiele zastosowań w kuchni polskiej, ponieważ doskonale sprawdza się jako składnik farszów, nadając leśnego aromatu pierogom, krokietom, uszkom, pasztecikom czy wypiekom na słono.

Najdrobniejszą postacią, pod jaką można dostać suszone leśne grzyby, jest mąka grzybowa, czyli produkt bardzo drobno zmielony, o granulacji znacznie mniejszej niż grys. Ponieważ z każdego ziarenka wydobywa się grzybowy aromat, mączka wzmacnia smak potraw grzybowych i może stanowić swoistą przyprawę, jak również pełnoprawny składnik dań. Dzięki dokładnemu zmieleniu sosy i zupy będą idealnie gładkie, co jest szczególnie pożądane przez osoby, które lubią smak i zapach grzybów, ale nie przepadają za ich konsystencją.

Materiał partnera