wino

Wino podawane w renomowanych hotelach

Powiadają, że wino im starsze, tym lepsze. A jakie wina podawane są w najlepszych hotelach?

Wina białe, wina czerwone – na czym polega różnica?

Na początek jednak warto usystematyzować podstawowe informacje na temat wina. Zacznijmy od wina białego. Wbrew nazwie, jego kolor oscyluje wokół żółtego, herbacianego, beżowego i słomkowego. Zdarzają się także odcienie niemalże przezroczyste, przypominające czystą wodę. Natomiast wino czerwone czerpie z palety takich barw, jak wiśniowa, purpurowa, ceglasta czy ciemno-, a nawet czarno-czerwona). Jeśli chodzi o „materiał”, z którego wytwarza się te dwa rodzaje win, to sytuacja wygląda następująco: wina czerwone wytłaczane są z ciemnych odmian winogron, a białe z jasnych i… też ciemnych. Zasadnicza różnica polega na technologii produkcji. Wina białe powstają na skutek fermentacji czystego moszczu, zaś w przypadku wina czerwonego, wstępna fermentacja dotyczy całych owoców.

Wina: Europa kontra reszta świata

Za ojczyznę wina uważa się tereny południowego Kaukazu, przede wszystkim Gruzję, choć do miana tego może pretendować również Armenia. Współczesny świat winiarski podzielony jest na dwie zasadnicze strefy: Stary i Nowy Świat. To tego pierwszego zaliczane są wina francuskie, włoskie i iberyjskie (hiszpańskie i portugalskie). Nowy Świat, określenie początkowo dość pejoratywne w stosunku do pozaeuropejskich producentów wina to przede wszystkim Australia, Chile, Argentyna, RPA, Nowa Zelandia i USA (Kalifornia). Obecnie Nowy Świat bez kompleksów rywalizuje o podniebienia koneserów wina, zmieniając tym samym wielowiekowy układ sił na winiarskim rynku.

Najlepsze kasztany są na placu Pigalle. A najlepsze czerwone wina?

Jednym z takich miejsc są hotelowe restauracje. Muszą to być jednak hotele z najwyższej półki, takie jak np. Dwór Chotynia. W tym konkretnym przypadku za doborem win stoi ich niekwestionowany znawca i zarazem prawdziwy koneser tego szlachetnego trunku – Jarosław Cybulski, który przez wiele lat pełnił rolę doradcy przy kancelarii Prezydenta RP w zakresie doboru win i potraw serwowanych na oficjalnych przyjęcia z udziałem głów państw. W Dworze Chotynia udało mu się zgromadzić najprzedniejsze gatunki win z całego świata, zarówno Starego, jak i Nowego. Miejsce to jest ważne także z jeszcze jednego powodu. Organizowane są tam bowiem spotkania miłośników win, a także warsztaty, prezentacje oraz kolacje połączone z degustacją wina. Wszystko to czyni chotyński dwór miejscem absolutnie nietuzinkowym i ze wszech miar godnym odwiedzenia.