O czym warto pamiętać korzystając z usług mrożenia towarów?

Mrożenie żywności to proces znany i wykorzystywany już od czasów prehistorycznych – naturalnymi zamrażarkami były wtedy zaspy śniegu. Po odmrożeniu przechowywana w nich żywność nadawała się do spożycia, dzięki czemu nie trzeba było martwić się psuciem nadmiaru żywności. Choć czasy się zmieniły, a wraz z nimi technologia poszła do przodu, żywność nadal jest powszechnie mrożona.

W jakim celu mrozi się żywność?

Mrożenie żywności na przemysłową skalę wykorzystywane jest w dwóch celach. Dzięki temu procesowi można przechowywać produkty spożywcze przez czas wielokrotnie dłuższy, niż wynosi ich termin przydatności w normalnych warunkach. Dzięki temu przedsiębiorstwa nie muszą martwić nadmiarem towaru na stanie oraz powstawaniem odpadów w wyniku psucia się jedzenia. Z drugiej strony mrożoną żywność można łatwo transportować, szczególnie jeśli w temperaturze pokojowej ulega ona szybkiemu zepsuciu. Proces mrożenia ma szczególne znaczenie w przypadku owoców i warzyw.

Są one żywnością sezonową, nie wszystkie nadają się do przechowywania – wyjaśnia specjalista firmy Operis Zatem abyśmy mogli cieszyć się nimi również poza sezonem, konieczne jest mrożenie pewnych partii towaru, które w tej formie są przechowywane i transportowane, a następnie sprzedawane. Dotyczy to zarówno produktów dostępnych luzem, jak również popularnych mrożonek.

Czy mrożenie jest bezpieczne dla żywności?

Odpowiedź na powyższe pytanie brzmi: tak, mrożenie jest całkowicie bezpieczne dla żywności. Wyniki badań pokazują, że zamrożona żywność w niewielkim tylko stopniu traci swoje wartości odżywcze – dużo większe straty witamin, minerałów oraz innych składników odżywczych obserwuje się w przypadku produktów, które nie zostały zamrożone. W czasie zamrożenia produktów zatrzymany zostaje proces gnicia, dzięki czemu żywność nadaje się do spożycia przez bardzo długi czas. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ w wyniku zamrożenia woda zawarta w żywności ulega krystalizacji, a tym samym staje się niedostępna dla bakterii gnilnych – bez niej drobnoustroje nie mogą prowadzić procesów metabolicznych, które objawiają się między innymi rozkładem żywności. Należy jednak pamiętać, że poza pasożytami większość mikroorganizmów żyjących w żywności jest w stanie przeżyć zamrażanie – gdy tylko produkt zostanie rozmrożony, bakterie gnilne wznawiają swoją działalność metaboliczną. Pod żadnym pozorem produkty raz zamrożone nie powinny być mrożone ponownie, gdyż po spożyciu mogą one być przyczyną poważnych zatruć pokarmowych, wywołanych przez bakterie z grupy salmonella enterica.

Materiał partnera