porcelana

Czym różni się ceramika od porcelany?

Serwis obiadowy to bardzo ważny element wyposażenia kuchennego dla każdej pani domu. Kobieta, która to zazwyczaj rządzi na tym polu pragnie, aby jej rodzina spożywała posiłki z przyjemnością i jest w stanie zainwestować w nawet najbardziej szlachetny materiał, jakim jest porcelana. Czym odróżnia się ten rodzaj ceramiki od innych wyrobów ceramicznych, takich jak fajans czy kamionka?

Porcelana – luksus i elegancja

Pierwsze, co kojarzy nam się z pojęciem porcelany, to luksus, styl i elegancja. Nie da się zaprzeczyć, że to jeden z najpiękniejszych materiałów, charakteryzujący się klasą i najwyższą jakością – mówi nasz ekspert z firmy AP-POL. Wyróżnia się porcelanę twardą i miękką. Twarda jest niesamowicie wytrzymała na ściskanie, odporna na czynniki atmosferyczne i chemiczne, nienasiąkliwa, twarda oraz gładka. Przyjmuje biały kolor i prześwieca w cieńszych miejscach. To właśnie przejrzystość jest jej głównym czynnikiem identyfikacyjnym. Typ porcelany twardej, a mianowicie porcelana twarda stołowa, służy właśnie do wyrobu naczyń. Porcelana miękka z kolei jest bardzo delikatna i stosuje się ją tylko do produkcji wyrobów luksusowych o charakterze zdobniczym, nie do wyrobów użytkowych.

Inne rodzaje ceramiki

Do innych rodzajów wyrobów ceramicznych zaliczają się przede wszystkim wspomniany fajans, kamionka oraz porcelit i miękka ceramika garncarska. Fajans jest szczególnie popularny, ponieważ można go kupić bardzo tanio, a wyroby z niego wykonane są kolorowe, bardzo przyjemne w użytkowaniu. Nieprzezroczyste szkliwo w intensywnych kolorach, ma przykryć naturalną, szarawą barwę fajansu. Materiał ten ponadto jest porowaty, przez co brud łatwo w niego wchodzi. Nie jest także przeświecalny i niestety łatwo się wyszczerbia, ponieważ ma niewielką wytrzymałość mechaniczną.

Naczynia z kamionki z kolei przyjmują barwy od jasnych szarości po ciemne brązy. Są bardzo wytrzymałe, ale daleko im do elegancji porcelany. Kamionka nadaje się na miski, garnki, donice czy inne wyroby użytkowe wymagające odporności na działanie kwasów i zasad. Kamionka jest mrozoodporna i długo utrzymuje ciepło, jednak trudno w jej przypadku mówić o walorach piękna, których raczej nie posiada.

Porcelit jest pośrednim wyborem między porcelaną a fajansem. Jest droższy od fajansu, ale też ma dużo lepszą jakość. Nie dorównuje porcelanie, ale odpowiednio wykonany może lekko przeświecać i cechuje się dużą wytrzymałością mechaniczną.

Ostatni rodzaj ceramiki, czyli miękka ceramika garncarska, ma ceglaną barwę i służy najczęściej do wyrobów ludowych. Może być lepiona ręcznie bądź formowana na kole.

W jaki sposób dokonać wyboru?

Bez wątpienia warto mieć w swoim domu piękny, porcelany komplet obiadowy. Wybierając zestaw od sprawdzonego producenta będziemy pewni, że posłuży nam przez lata, ciesząc oczy swoim wspaniałym, eleganckim wyglądem.

Materiał partnera