Do czego służą komory chłodnicze?

Branża spożywcza wykorzystuje szeroki zakres urządzeń, przeznaczonych nie tylko w produkcji żywności, ale również jego przechowywaniu. Wiele produktów żywnościowych musi być magazynowanych w warunkach niskiej temperatury, aby zachowały swoją świeżość, smak oraz właściwości odżywcze. W tym celu wykorzystuje się właśnie komory chłodnicze

Czym są komory chłodnicze?

Komory chłodnicze to urządzenia stanowiące wyposażenie sklepów, przetwórni spożywczy oraz zakładów gastronomicznych. Przeznaczone są do przechowywania w nich gotowych produktów spożywczych oraz półproduktów: owoców, warzyw, mięs, ryb etc. Ich kubatura czyli pojemność wahać się może od 3 do 150 metrów sześciennych, zaś zakres osiąganych temperatur wewnątrz komory mieści się między -25 do +15 stopni Celsjusza.

Jak zbudowane są komory chłodnicze?

Najważniejszy element konstrukcyjny komory chłodniczej stanowią instalacje chłodnicze, odpowiedzialne za generowanie odpowiedniej temperatury – mówi przedstawiciel firmy Termopol IceDziałają one na zasadzie podobnej do układów obecnych w lodówkach – znajdujący się w parowniku czynnik chłodzący przejmuje energię cieplną od znajdujących się wewnątrz komory produktów i trafia do sprężarki, która dodatkowo podnosi jego temperaturę. W postaci pary trafia on do skraplacza, gdzie emituje zgromadzone ciepło, w wyniku czego schładza się i skrapla. Następnie trafia on do elementu dławiącego, który obniża jego ciśnienie i tym samym również temperaturę. Cykl powtarza się, gdy schłodzony czynnik trafia z powrotem do parownika i znowu jest w stanie przejąć ciepło od produktów z komory.

Poza instalacją chłodniczą konieczne jest zastosowanie pewnych rozwiązań, które pozwolą utrzymać pożądaną temperaturę przez dłuższy czas – gdyby nie one chłodzenie musiałoby trwać przez cały czas, pochłaniając mnóstwo energii elektrycznej.  W celu zminimalizowania wymiany cieplnej między środowiskiem zewnętrznym a komorą, jej ściany wykonywane są z materiałów charakteryzujących się niskim współczynnikiem przenikalności cieplnej – najczęściej są to płyty warstwowe z rdzeniem styropianowym lub poliuretanowym. Bardzo ważnym elementem są również drzwi, gdyż to przez nie ciepło może przedostawać się do wnętrza komory. Standardowo w komorach montowane są drzwi uchylne, lecz możliwe jest również zamontowanie drzwi przesuwnych, niezależnie jednak od wariantu bardzo istotne jest odpowiednie uszczelnienie ich, tak, by po zamknięciu stanowiły one solidną barierę dla ciepła. Dodatkowo nad drzwiami montuje się kurtyny powietrze, które po otwarciu wejścia zapobiegają mieszaniu się ciepłego powietrza z zimnym.

Znaczenie komór chłodniczych

Komory chłodnicze pełnią niezwykle istotną rolę w przemyśle chłodniczym. Z jednej strony zabezpieczają one znajdujące się w nich produkty przed tzw. ususzką, czyli utratą masy w wyniku parowania wody, a także zapobiegają rozwojowi bakterii gnilnych, odpowiadających za psucie się żywności.

Materiał partnera