sery

Najsmaczniejsze gatunki serów

Żółte, białe, szwajcarskie, włoskie, francuskie, holenderskie – sery stanowią jeden z najczęściej wykorzystywanych produktów w kuchniach na całym świecie. Przyrządza się z nich najczęściej śniadania, jednak stanowią również ważny składnik dań obiadowych i deserów. Często również występują jako zakąska, dobrze komponująca się z winami. Oto kilka najpopularniejszych serów na polskich stołach

Edam

Popularny żółty ser produkowany jest z mleka krowiego lub, rzadziej, koziego, które zostało całkowicie lub częściowo odtłuszczone. Jest serem półtwardym o delikatnym, lekko słonym i pikantnym smaku, jego zapach jest dla ludzkiego nosa prawie niezauważalny. Tradycyjnie sprzedawany jest w lekko spłaszczonych krążkach, pokrytych czerwoną, woskową skórką. Jest odporny na starzenie – nie psuje się, lecz z czasem twardnieje i nabiera intensywniejszego zapachu. Produkowany był pierwotnie z holenderskim miasteczku Edam – w Polsce na bazie jego receptury produkuje się ser edamski, który jednak jest tłustszy od oryginału.

Gouda

Kolejny z bardzo popularnych żółtych serów, również produkowanych w Holandii, w miejscowości, od którego zapożyczył nazwę. Podobnie jak edam jest serem półtwardym, wytwarzanym z krowiego mleka, formowanym w spłaszczone okręgi. Różnicę stanowi jednak znaczniej wyrazistszy od Edamu smak i zapach.

Mascarpone

Znany miłośnikom deserów takich jak tiramisu i ze swego bardzo delikatnego smaku oraz kremowej konsystencji. Ten gatunek białego sera wytwarza się tradycyjnie we Włoszech, do ––jego produkcji wykorzystuje się nie mleko, lecz śmietankę. Właśnie temu zawdzięcza on swoją bardzo wysoką zawartość tłuszczu – blisko 80%.

Emmentaler

Jeden z najbardziej znanych szwajcarskich żółtych serów. Jego znaki rozpoznawcze te łagodny smak z orzechową nutką oraz dziury wielkości wiśni, tworzące się w jego elastycznym wnętrzu. Okres dojrzewania jest długi, wynosić może nawet rok.

Mozzarella

Bardzo ciekawy gatunek włoskiego sera. Charakteryzuje się bardzo delikatnym, ledwo wyczuwalnym smakiem oraz miękką konsystencją – po roztopieniu staje się wyjątkowo ciągliwy. Stanowi składnik wielu tradycyjnych potraw kuchni włoskiej, np. lasagne, sałatek caprese, często jest również dodawany do pizzy. Pierwotnie mozzarella wytwarzana była z mleka samic wołu domowego, obecnie stosowane jest również mleko krowie lub mieszanki obu składników.

Sery długodojrzewające

Coraz większą popularność na polskich stołach zyskują także sery długodojrzewające. Są to sery szlachetne, o bogatym bukiecie smakowo-zapachowym. Dojrzewają nawet 9 miesięcy, stąd ich smak jest bardziej wyrazisty, czasem lekko pikantny w odróżnieniu od popularnych serów żółtych. Mogą stanowić samodzielną przekąskę do wina, jak również świetnie uzupełnią inne dania, takie jak sałatki, sosy czy dania kuchni włoskiej.

Na polskim rynku funkcjonuje wiele zakładów mleczarskich, zajmujących się produkcją serów. Jedną z nich ROTR Spółdzielnia Mleczarska w Rypinie, która właśnie otworzyła firmowy sklep internetowy.

Materiał partnera