Pojemniki plastikowe do przewożenia drugiego śniadania

Dzisiaj nie tylko dzieci idące do szkoły zabierają ze sobą drugie śniadanie. Moda na slow food, rosnące znaczenie zdrowego odżywiania i przestrzeganie diety – wszystko to sprawia, że idąc do pracy, na spotkanie czy zajęcia dodatkowe, często zabieramy posiłki ze sobą. Aby drugie śniadanie pozostało smaczne i świeże, przechowujemy je w plastikowych pojemnikach. Czym się one charakteryzują?

Dlaczego plastik?

Plastik to materiał, który znakomicie nadaje się do przechowywania żywności. Nie wchłania wilgoci, dzięki czemu można w nim przenosić zarówno produkty sypkie, jak i płynne – sosy czy zupy. Tworzywo to nie przechodzi zapachem potraw, co jest niezwykle istotne w przypadku wielorazowego użytku pojemnika. To z kolei oznacza oszczędność dla domowego budżetu, w przeciwieństwie do folii czy woreczków. Plastik jest też odporny na zmiany temperatur, co sprawdzi się przy pakowaniu jeszcze ciepłych potraw, a także przy przechowywaniu ich w niższych temperaturach, np. zimą w samochodzie czy w biurowej lodówce.

Różne rodzaje pojemników

Jednym z atutów plastiku jest możliwość jego łatwego formowania i uzyskiwania przeróżnych kształtów. Ma to istotne znaczenie przy produkcji pojemników do przewożenia drugiego śniadania.

Wyjaśnia to ekspert z firmy produkującej pojemniki plastikowe Rotho Sp. z o.o.: Jeśli przewozimy tylko jedną potrawę, np. kanapki, to prosty pojemnik będzie tu wystarczający, ale bardziej złożone dania, takie jak sałatka z sosem czy kasza z warzywami, często wymagają rozdzielenia poszczególnych składników. Do tego służą pojemniki z przegródkami, które zapobiegają mieszaniu się produktów, dzięki czemu danie dłużej pozostaje smaczne i świeże. Czasem przewozimy również większą ilość dań, np. drugie śniadanie, obiad i kolację. W takiej sytuacji idealnie sprawdzą się pojemniki wielokomorowe, które pomieszczą kilka potraw, także wieloskładnikowych. Ciekawym rozwiązaniem są także pojemniki z wyjmowanymi przegródkami, których układ można dowolnie zmieniać dopasowując do rodzaju potrawy, którą akurat przewozimy.

Wygoda użytkowania

Sposób przechowywania drugiego śniadania, które często zjadamy w biegu, musi być wygodny. Lekki plastikowy pojemnik zmieści się w torebce czy plecaku i zbytnio ich nie obciąży. Bez trudu go umyjemy, również w zmywarce, co zaoszczędzi czas. Warto zaopatrzyć się w taki egzemplarz, który można umieścić w mikrofalówce. W ten sposób pojemnik stanie się zarówno miejscem przechowywania, miską do podgrzania, jak i talerzem do spożycia posiłku. Na rynku dostępne są nawet elektryczne pojemniki, które same podgrzewają żywność. Istotne jest też dobre zamknięcie. Pośpiech, jazda po wyboistej drodze, uderzanie torbą – wszystko to grozi otwarciem pojemnika w najmniej pożądanym momencie. Aby temu zapobiec i zabezpieczyć przewożoną żywność, pojemnik musi być szczelnie zamykany, np. na specjalne klapki.

Dodatki

Producenci pojemników na drugie śniadanie, popularnie zwanych lunchboxami, prześcigają się w pomysłach na urozmaicenie tych rozwiązań. Dzięki temu możemy się dzisiaj zaopatrzyć w pojemniki z rożnymi dodatkami, ułatwiającymi spożywanie posiłków poza domem. Mogą to być dołączone sztućce, kubeczek na napój lub też osobny pojemniczek na dip, a nawet specjalna komora na jajka.

Materiał partnera