Zastosowanie srebra jadalnego

Srebrno jadalne jest niezwykle efektowne. Jest ono wykorzystywane do pięknego i eleganckiego przyozdabiania różnego rodzaju potraw i napojów. To dekoracja dużo tańsza od złota jadalnego, która uważana jest jednak za równie spektakularny dodatek. Sprawdźcie jakie jest zastosowanie srebra jadalnego.

Niesamowita dekoracjami

Nie bez powodu mówi się, że człowiek „je oczami” – każdy profesjonalny szef kuchni wie jak istotne dla odbioru dania jest jego odpowiednie, estetyczne podanie. Jeszcze więcej na ten temat powiedzieć mogą cukiernicy, którzy w swojej pracy bywają niezwykle kreatywni. Ci, którzy pragną przystroić swoje dzieła oryginalnymi dodatkami, powinni postawić na jadalne srebro.

Srebro jadalne to świetny sposób na wzbogacenie wyglądu swoich dań. Dzięki niemu każda potrawa wygląda nie tylko ciekawie i elegancko, ale przede wszystkim luksusowa. Osoba, której zaserwujemy danie przyozdobione takim srebrem z pewnością poczuje się wyjątkowo – zapewnia nasz rozmówca reprezentujący firmę EDAN.

Jako, że zarówno złoto, jak i srebro kojarzą się z bogactwem, władzą i wysokim statusem społecznym, podanie tak upiększonej potrawy doda jej prestiżu i z pewnością zrobi wrażenie na każdym kto otrzyma ją na talerzu.

Właściwości srebra jadalnego

Srebro jadalne staje się coraz bardziej popularnym dodatkiem do dań. Najczęściej spotkać je można w bardzo dobrych restauracjach i na eleganckich, wytwornych przyjęciach. Jest ono dopuszczone do sprzedaży w krajach Unii Europejskiej i Stanach Zjednoczonych.

Jadalne srebro nie ma żadnych wartości odżywczych, ponieważ ludzki organizm go nie trawi. Nie należy jednak się go obawiać – nie powoduje żadnych negatywnych skutków, a więc jest w pełni bezpieczne. Co więcej, jest neutralne w smaku, więc nie wpływa na odbiór rzeczywistego smaku ozdobionej nim potrawy. Warto jednak zadbać o to, by podawane srebro nie zawierało żadnych domieszek innych metali, takich jak miedź.

Czyste srebro jadalne można znaleźć w ofertach firm specjalizujących się w sprzedaży tego typu produktów. Na rynku można znaleźć je w formie:

  • pudru – stosuje się go do dekoracji czekolad, deserów i kieliszków z szampanem, to najdrobniejsza forma srebra jadalnego,
  • drobinek – doskonale prezentują się one w drinkach, koktajlach i likierach, można też używać ich do dekoracji czekolady na gorąco, kawy oraz przystawek i deserów, w tym ciast i tortów,
  • płatków – używane do dekorowania dań głównych,
  • książeczki – tego typu płatki srebra mogą być wykorzystywane do dekoracji w całości lub po pocięciu na drobniejsze kawałki.
Materiał partnera