blat kuchenny

Czym się kierować przy wyborze blatu kuchennego?

Blat kuchenny – mały, ale istotny. To on dźwiga ciężar różnych przedmiotów oraz produktów, z których codziennie przygotowujemy posiłki. Jego wybór jest zatem kluczowy dla wygodnego eksploatowania kuchni. Na co zwrócić uwagę przed jego zakupem?

Jak dobrać odpowiedni blat do kuchni?

Przy meblowaniu własnej kuchni warto zastanowić się nad jej ostateczną aranżacją. Dzięki temu łatwiej będzie dopasować blat kuchenny – jeżeli podłoga i meble są ze sobą w kontraście, blat może mieć kolor podłogi, a jeżeli wszystkie elementy kuchni są w stonowanych barwach, lepiej żeby taki również był blat. Atrakcyjnie wygląda połączenie różnych materiałów, np. drewnianego blatu i kamiennej podłogi. Ilość kombinacji jest nieograniczona – wszystko zależy od pomysłu właściciela kuchni.

Blaty z laminatu

Najpopularniejsze i jednocześnie najtańsze są blaty z laminatu, czyli papieru utwardzanego syntetyczną żywicą i nakładanego na płytę wiórową. Są one bardzo trwałe i odporne na warunki atmosferyczne, wysoką temperaturę oraz zabrudzenia.

W ostatnim czasie AGMA wprowadziła do swojej oferty nowości firmy EGGER , blaty laminowane synchroniczne o powłoce do złudzenia przypominającej lite drewno, rysunek idealnie zgrywa się z wgłębieniami jakby wyrytymi w desce…

Blaty z kompozytów (około 80% kwarcu i 20% żywic)

Trwałą i solidną propozycją są także blaty z kompozytu, a właściwie z płyt MDF pokrytych jego warstwą. Taki materiał jest termoplastyczny i daje się swobodnie kształtować, dlatego kompozyty, także dzięki szerokiej gamie kolorystycznej – dopasujemy do każdej kuchni.

Blaty z utwardzonego kwarcu KWARCYTY (około 95% kwarcu i 5% żywic)

Niemal idealny materiał na blaty – w dotyku przypomina granit , jednak w tym przypadku możemy uzyskać jednolita barwę materiału , co preferują niektórzy klienci , odporny na zarysowania, promienie UV i przebarwienia ,,spożywcze’’

Luksusowy granit

Wrażenie luksusu zapewniają blaty wykonane z kamienia naturalnego, które są drogie, ale bardzo trwałe – twierdzi ekspert Studia Kuchennego AGMA – profesjonalnej firmy zajmującej się kompleksowym wyposażeniem kuchni. Najpopularniejszy z nich granit, który jest jednym z najbardziej odpornych minerałów – doskonale radzi sobie z działaniem środków spożywczych i chemicznych, wilgoci, a także wysokich temperatur. Jeszcze jedną zaletą blatu kuchennego z kamienia jest szeroka gama możliwości obróbki jego krawędzi.

Innowacyjność i ponadczasowość

W nowoczesnych kuchniach często spotyka się blaty ze stali, które charakteryzują się spokojną kolorystyką, jednorodną powierzchnią, praktycznością oraz elegancją. Jest to dobra propozycja dla osób ceniących minimalizm i innowacyjność. Przy zakupie tego rodzaju blatu należy jednak liczyć się ze sporym wydatkiem. Innowacji można dopatrzyć się także w projektach blatów szklanych, do których produkcji wykorzystuje się szkło hartowane lub klejone. Może być ono barwione, zmatowione lub błyszczące, a nawet zdobione indywidualnym motywem czy zdjęciem.

Warto pochylić się nad drewnem – jest to materiał ponadczasowy i pasujący zarówno do kuchni nowoczesnej, jak i rustykalnej. Należy jednak pamiętać, że ma małą odporność na zarysowania oraz wysoką temperaturę. Drewniany blat wymaga solidnej pielęgnacji, ale w zamian wnosi do kuchni ciepło, przytulność i związek z naturą.

Materiał partnera