boczniaki grzyby

Boczniaki – cechy, wartości odżywcze i zastosowanie

Boczniaki to grzyby coraz bardziej popularne w Polsce. Jeżeli jeszcze nigdy nie cieszyliśmy się ich smakiem i walorami, które ze sobą niosą, powinniśmy ich spróbować. Tym bardziej, że są nie tylko smaczne, ale mają również wiele właściwości zdrowotnych. Co je wyróżnia i jakie wartości odżywcze posiadają? Sprawdźmy, wówczas na pewno będziemy chcieli zastosować boczniaki w swojej kuchni.

 

Charakterystyka boczniaków

Boczniaki, z angielskiego “oyster mushroom”, to grzyby znajdujące w naszym kraju coraz więcej zwolenników. Pochodzą z Chin, ale coraz częściej można kupić je w Polsce, wybierając jeden z dwóch dostępnych gatunków. Pierwszy z nich to boczniak ostrygowaty, a drugi – boczniak cytrynowy. Każdy z nich to jadalny grzyb uprawny, który można z powodzeniem wyhodować we własnym domu. Dużo łatwiej jest jednak zamówić je u producenta i dystrybutora grzybów hodowlanych, takiego jak producent Rawona, gdzie otrzymamy świeże, najlepszej jakości produkty.

W naturalnym środowisku boczniaki rosną na pniach i pniakach różnych drzew, przede wszystkim liściastych. Ich kapelusz może osiągać średnicę od 6 do nawet 30 cm. Przyjmuje różne odcienie, z biegiem czasu może stać się popielaty. Ma pofalowany, lekko podwinięty kształt. Trzon grzyba jest krótki i bocznie osadzony.

 

Dlaczego warto jeść boczniaki?

Boczniaki mają niewielką wartość energetyczną, dlatego mogą być składnikiem dań osób znajdujących się na diecie. Lecz nie jest to jedyna i najważniejsza wartość tych grzybów. Mają dużą ilość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka, a do tego cechują się specyficznymi walorami smakowymi i zapachowymi. Dla niektórych osób ich zapach jest nieprzyjemny głównie w trakcie gotowania. Boczniaki:

  • są bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka,
  • zawierają witaminy z grupy B i D,
  • są źródłem kwasu foliowego, potasu, wapnia i sodu,
  • odbudowują nabłonek,
  • wspomagają leczenie nowotworów,
  • stymulują do dojrzewania komórki odpornościowe, dzięki czemu wzmacniają odporność organizmu,
  • zawierają przeciwutleniacze charakteryzujące się działaniem przeciwzapalnym,
  • mają niski indeks glikemiczny,
  • obniżają poziom cholesterolu,
  • obniżają poziom cukru u osób chorujących na cukrzycę,
  • mają zbawienny wpływ na układ sercowo-naczyniowy,
  • pozytywnie wpływają na ciśnienie.

 

Zastosowanie boczniaków

Głównym zastosowaniem boczniaków jest wykorzystywanie ich do dań bezmięsnych i mięsnych. Sprawdzą się w każdych potrawach, gdzie chcemy wykorzystać grzyby, które można dusić, marynować, smażyć oraz panierować. Wykorzystywać można zarówno trzozny, jak i kapelusze. Ogonki idealnie nadają się jako farsz do pierogów czy naleśników. Z kapeluszy z kolei można przygotować pyszne kotlety, często zwane grzybowym “schabowym”. Możliwości jest wiele, a jedynym ograniczeniem jest tak naprawdę wyobraźnia kucharza. Grzyby te można również suszyć. Z pewnością warto używać ich w swoich potrawach, aby urozmaicić codzienną kuchnię.

Materiał partnera