Zastosowanie oleju w przemyśle spożywczym
Różnego rodzaju oleje spożywcze są niezbędne we właściwie każdej kuchni. Odpowiednio dobrane mogą być wykorzystywane do smażenia, pieczenia, do przygotowywania sosów oraz dressingów. Na dużo większą skalę oleje te wykorzystywane są również w przemyśle spożywczym – wystarczy przyjrzeć się etykietom produktów, które trzymamy w lodówce czy spiżarni, by zobaczyć jak wiele z nich powstaje z udziałem olejów.
Margaryna
Mimo powracających często negatywnych opinii na temat jej wpływu na zdrowie, margaryna wciąż jest bardzo popularnym produktem spożywczym – stanowi alternatywę dla masła. Wytwarza się ją w procesie utwardzania olejów roślinnych bądź ich przeestryfikowania.
- Wybierając margarynę powinniśmy zwracać uwagę przede wszystkim jej skład – mówi przedstawiciel firmy Erjox - Najlepszej jakości i najzdrowsze są margaryny wyprodukowane przede wszystkim z nieutwardzonego oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Na rynku dostępne są również tak zwane miksy, czyli mieszanki masła oraz margaryny.
Majonez i inne sosy
Oleje stanowią jeden z głównych i niezbędnych składników majonezu, który może posłużyć zarówno jako sos do doprawiania potraw lub jako element dekoracyjny. Pośrednio oleje stanowią również składnik wielu innych sosów, dla których majonez stanowi bazę – np. sosu tysiąca wysp czy tatarskiego.
Słodycze i przekąski
Dla niektórych może to być zaskoczeniem, ale oleje roślinne bardzo powszechnie stosowane są w produkcji słodyczy – ciast, ciastek oraz czekolad. Chodzi tutaj przede wszystkim o olej palmowy, który również swego czasu zyskał sławę produktu szkodliwego dla zdrowia. Kluczowe jest jednak zrozumienie, że na właściwości oleju ma jego postać oraz proces wytwarzania. Oleje utwardzane, które są tańsze, nie mają wartości odżywczych, w przeciwieństwie do oleju w stanie naturalnym. Oleje roślinne wykorzystywane są ponadto w produkcji szerokiej gamy różnych przekąsek, np. chipsów czy popcornu.
Konserwy
Oleje roślinne wykorzystywane są również jako środek sterylizujący i konserwujący – zazwyczaj stanowią zalewę ryb w puszkach, dzięki której mięso nie traci swoich właściwości oraz walorów smakowych. Sama zalewa z oleju nie powinna być jednak spożywana ze względu na bardzo wysoką kaloryczność
Produkcja gotowej żywności
Jak widać oleje znajdują bardzo szerokie zastosowanie w produkcji innych artykułów spożywczych. Powszechnie są one również wykorzystywane w produkcji dań gotowych do spożycia po krótkim podgrzaniu na patelni lub w piekarniku. Te tak zwane gotowce zyskują popularność, ponieważ pozwalają znacznie ograniczyć czas spędzony w kuchni.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana