Węgiel orzech – metody zastosowania
Wygoda i bezpieczeństwo
Węgiel orzech jest rodzajem węgla kamiennego o stosunkowo dużych wymiarach: średnica ziaren przekracza 20-25 mm. – Niska zawartość siarki sprawia pozwala uznać tę odmianę za jedną z bardziej ekologicznych, a to ważne dla coraz większej liczby osób – zaznacza przedstawiciel firmy Twój Opał. Orzech nie jest także zbytnio smolisty, dzięki czemu nie osadza się w kotłach i przewodach kominowych, co minimalizuje ryzyko zapłonu sadzy. Urządzeń i systemów nie trzeba też czyścić tak często jak w przypadku wielu innych odmian węgla, a ich żywotność jest przy tym znacznie dłuższa.
Ciepło i światło
Skoro zaś mowa o czyszczeniu – węgiel orzech w wyniku spalania daje naprawdę niewielkie ilości popiołu, zmniejsza się więc częstotliwość, z jaką trzeba wymiatać kotły lub… kominki pokojowe. Tradycyjnie pali się w nich drewnem, właśnie ze względu na to, że nie brudzi ono zbyt mocno. Jest to też jednak atut orzecha, co sprawia, iż staje się on rewelacyjną alternatywą dla drewnianych szczap. Zwłaszcza że wydziela też bardzo przyjemne ciepło i pali się jasnym, długim płomieniem, co świetnie się prezentuje.Szerokie zastosowanie
Wiąże się to z dużą kalorycznością orzecha, która sięga 25-26 MJ/kg i przekłada się na wspomnianą już wysoką wydajność. Ta cecha sama w sobie często decyduje o tym, że wiele osób wybiera ten właśnie rodzaj węgla jako paliwo do pieców. Stosunkowo spora granulacja pozwala na jego wykorzystanie zarówno w tych konwencjonalnych, jak i zasypowych. Dość często spotkać można też węgiel orzech w kuchniach węglowych, co wynika w dużej mierze z właściwości umożliwiających jego stosowanie w rzeczonych kominkach, a więc z ograniczonego smolenia oraz pozostawiania niewielkich ilości popiołu. Ważne jednak, aby pozyskiwać węgiel orzech ze sprawdzonych, pewnych źródeł. Tylko bowiem jeśli jest wysokiej jakości, będzie się cechował opisanymi wyżej zaletami w stopniu, który w pełni usatysfakcjonuje nabywcę.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana