W jakich opakowaniach można przechowywać żywność?
Jedzenie w każdym miejscu powinno być prawidłowo przechowywane, co pozwoli na zachowanie jego świeżości. Słabe jakościowo opakowania mogą negatywnie wpływać na stan pożywienia. Na rynku istnieje szereg firm produkujących różne rodzaje pojemników, jednak nie każdy wie, na jakiej podstawie je wybierać. Wyjaśniamy tę kwestię, w tekście poniżej.
Cechy opakowań przeznaczonych do przechowywania żywności
Najważniejszym kryterium, które muszą spełniać opakowania jest bezpieczeństwo dla umieszczonego w nich jedzenia. Pojemnik musi zapewniać izolację od warunków zewnętrznych, czyli na przykład wilgoci oraz promieni UV. Ważne jest, aby opakowanie nie było wykonane z materiałów, które może wydzielać szkodliwe dla zdrowia substancje. Takie niedopatrzenie często przynosi poważne skutki zdrowotne, takie jak zatrucia.
Głównym zadaniem opakowania spożywczego jest zachowanie jakości żywności. Przechowywanie rzeczy w opakowaniu nie może negatywnie wpływać na trwałość produktu. Znaczącą rolę pełni tutaj szczelność pojemników, co chroni przed dostaniem się zapachów z innych potraw. Dodatkowo możemy używać ich w mikrofalówce do podgrzewania jedzenia.
Istotną cechą jest także prostota w użytkowaniu opakowań na żywność. Pojemnik nie powinien mieć skomplikowanej obsługi, aby ułatwić pakowanie i przechowywanie jedzenia. Dodatkowo praktyczny kształt umożliwi zabranie ze sobą żywności w podróż lub przygotowania lunch boxu. Opakowania mogą być praktycznie w dowolnym kształcie, dzięki czemu można w nich przechowywać koktajle, zupy, przyprawy, słodycze, dania obiadowe, itp.
Jak wybrać dobre opakowanie na żywność?
Decydując się na zakup pojemników na jedzenie, przede wszystkim musimy zwrócić uwagę na materiał, z jakiego wykonane są opakowania.
Jak mówi ekspert z firmy Onplast zajmującej się sprzedażą i produkcją opakowań: Przy zakupie opakowań na żywność najważniejszym aspektem jest materiał. Jednym z najbezpieczniejszych jest tworzywo sztuczne HDE, którego dodatkowym plusem jest możliwość poddania procesowi recyklingu. Materiał ten jest lepszy niż szkło, które często ulega uszkodzeniom w czasie transportu oraz dużo więcej waży. Dzięki temu rodzajowi tworzywa mamy dobre jakościowo opakowania i dbamy o środowisko, co jest bardzo ważne w obecnych czasach.
Kolejną ważną rzeczą, którą warto wziąć pod uwagę, jest obecność certyfikatów i badań jakościowych. To właśnie one potwierdzają ich jakość oraz bezpieczeństwo. Pojemniki przechodzą szereg testów, które pozwalają na sprawdzenie użytych materiałów. Atestowane opakowania powinny mieć certyfikat jakości lub raport z przeprowadzonych badań.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana