Rodzaje produktów wytwarzanych z mleka
Śmietanka i śmietana
Mimo podobnej nazwy śmietanka i śmietana stanowią oddzielne produkty uzyskiwane w innych procesach. Śmietanka wytwarzana jest poprzez wirowanie mleka, a następnie poddana pasteryzacji lub sterylizacji metodą UHTMetoda ta polega na bardzo szybkim podgrzaniu mleka, utrzymaniu go w tym stanie przez odpowiedni czas, a następnie również na szybkim schłodzeniu do temperatury pokojowej – wyjaśnia ROTR Spółdzielnia Mleczarska w Rypinie.Charakteryzuje się właściwym dla śmietanki smakiem i zapachem, bez obcych posmaków i zapachów oraz jednorodną konsystencją. Śmietana z kolei jest dodatkowo poddana ukwaszeniu czystymi kulturami bakterii – charakteryzuje się płynną, gęstawą, zawiesistą i jednolitą w całej masie konsystencją.
Napoje mleczne
Produkty mleczne dzielimy na dwie kategorie: fermentowane i niefermentowane. Do pierwszej z nich zaliczamy między innymi jogurty, kefir, maślankę, mleko zsiadłe. Wytwarzane są one z pasteryzowanego, odtłuszczonego lub znormalizowanego mleka, które poddano fermentacji mlekowej w wyniku odpowiednich dla danego napoju czystych kultur bakterii. Niekiedy wzbogacane są również dodatkami smakowymi. Napoje niefermentowane to mleko smakowe i koktajle mleczne, wzbogacane dodatkami smakowymi.Sery
To szeroka gama produktów otrzymywanych z tzw. skrzepu mleka, czyli koagulującego pod wpływem podpuszczki lub bakterii fermentacji mlekowej białka mleka – kazeiny. Sery możemy podzielić na wiele kategorii, biorąc pod uwagę różne czynniki, między innymi:- rodzaj mleka wykorzystanego do produkcji - krowie, kozie, owcze lub mieszane,
- rodzaj skrzepu - kwasowe, podpuszczkowe, kwasowo-podpuszczkowe,
- zawartości wody - miękkie, półtwarde, twarde
- czy zawartości tłuszczu - od 10% w serach chudych do 50% w serach kremowych
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana