Polecane alkohole regionalne z Zakopanego i okolic
Produkty regionalne pobudzają wyobraźnię wszystkich, którzy w dobie globalizacji szukają unikatowych produktów lokalnych. Największym powodzeniem cieszą się wyroby czerpiące z bogatej tradycji regionu. Wśród wielu produktów, na uwagę zasługują alkohole, wytwarzane według dawnych receptur. Warto wiedzieć, jakie są polecane alkohole regionalne z Zakopanego i okolic.
Podhalańskie produkty regionalne
Zakopane i okolice to region wyjątkowy pod względem geograficznym i kulturowym. Inspirowana dawną góralszczyzną kultura materialna i kulinarna widoczna jest pod Tatrami na każdym kroku. Stąd region ten obfituje w tak unikatowe produkty, jak oscypek, bundz, czy bryndza, ale także w regionalne alkohole. Z bogatym wyborem napojów alkoholowych, podchodzących od lokalnych wytwórców, zapoznać się można między innymi, odwiedzając sklep monopolowy Góralski Kac w Zakopanem.
Nalewki regionalne
Alkoholowe wyciągi z owoców, kwiatów, korzeni i ziół zadowolą podniebienie każdego amatora wysokiej jakości trunków. Regionalne nalewki zawierają z reguły ok. 40 do 45% alkoholu i wyróżniają się owocowym, kwiatowym lub miodowym smakiem oraz słodkim aromatem. Doskonale nadają do powolnego smakowania i na rozgrzewkę, a także jako dodatek do deserów lub drinków. Warto spróbować wielokrotnie nagradzanej i wyróżnianej nalewki Miodula, a także cytrynówki i wiśniówki Polowaca oraz innych nalewek regionalnych.
Piwa kraftowe na Podhalu
Czysta woda i sprawdzone receptury piwowarów z okolic Zakopanego są źródłem sukcesu piw kraftowych. Warzone są one w niewielkich browarach rzemieślniczych według dawnych przepisów, które ulepszane są dzięki nowym technologiom. Kraftowi browarnicy oferują piwa o wyjątkowym i niepowtarzalnym smaku. Stosują wyselekcjonowane i wyłącznie naturalne składniki w postaci szyszek chmielowych, jęczmienia i szlachetnych ingrediencji.
Bimber spod Giewontu
Oficjalnie produkowany wysokiej jakości bimber jest alkoholem wysokoprocentowym. Po destylacji uszlachetniany jest różnymi metodami i doprawiany do smaku aromatami owocowymi. Czasami poddawany jest także starzeniu poprzez kilkuletnie leżakowanie, które poprawia jego smak i nadaje bimbrowi szlachetnego charakteru. W dobrym trunku wyczuć można nuty owocowe, aromaty śliwek i jabłek, a także smak przepalonego cukru albo toffi.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana