Najlepsze produkty masarskie z dostawą na Twój stół
Naturalne, swojskie wędliny oraz tradycyjne kiełbasy od lat są doceniane przez liczne grono smakoszy. Doskonałe wyroby masarskie powstają z wielu rodzajów mięsa – wieprzowiny, wołowiny, cielęciny, drobiu. Są wytwarzane zgodnie z wielowiekową tradycją, bez dodatku konserwantów, wzmacniaczy smaku oraz przeciwutleniaczy. Na ogół również produkty te powstają przy wykorzystaniu nowoczesnych urządzeń zapewniających najwyższą jakość i bezpieczeństwo.
Charakterystyka produktów masarskich
Produkty masarskie to różnorodne wędliny, wędzonki, produkty mięsne i garmażeryjne, a także odpowiednio przygotowane, surowe mięsa. Te najwyższej jakości są przygotowywane według tradycyjnych, często rodzinnych receptur, które sprawdzają się od lat. Stosuje się w nich naturalne przyprawy, bez użycia barwników, polepszaczy smaku czy wypełniaczy.
Najlepsi producenci pozyskują mięso wysokiej jakości i upewniają się, że zwierzęta żyły w godnych warunkach. Odrzucają surowce, które pochodzą z hodowli wspieranych sterydami oraz antybiotykami. W wielu przypadkach w produkcji stosują mięso z własnego chowu lub nabywają je od lokalnych, sprawdzonych hodowców. Jak wskazują specjaliści firmy Mariola Czachorowska MASARNIA, wędzi się je tradycyjnym dymem z wyselekcjonowanego drzewa liściastego. Również pasteryzacja, a więc gotowanie wyrobów przebiega w tradycyjny sposób.
Rodzaje produktów masarskich
Wśród najpopularniejszych wyrobów masarskich należy wymienić przede wszystkim:
- szynki,
- kiełbasy - wędzone, surowe, dojrzewające, parzone, pieczone,
- pieczenie,
- wątrobianki,
- salcesony,
- kaszanki,
- wędzonki i wiele innych.
W wielu przypadkach producenci są w stanie wykonać produkt na zamówienie, według indywidualnych życzeń klientów.
Tradycyjne wyroby masarskie to najwyższej jakości mięso, odpowiednio dobrane przyprawy i niespotykany smak. Dobre składniki sprawiają, że wszelkie dodatki i sztuczne aromaty stają się zbędne. Wędliny naturalne są dzięki temu w stanie zaspokoić apetyt nawet najbardziej wymagających smakoszy. W jej składzie nie powinny znaleźć się przede wszystkim: skrobia roślinna, błonnik, białko sojowe, karagen oraz gumy roślinne.
Kupując wędliny, warto również zwrócić uwagę na ich wygląd. Naturalna szynka nie będzie różowa, nie będzie miała gładkiej struktury. Warto zwrócić uwagę na fakt, iż mięso na ogół ma włókna i tzw. przerosty tłuszczowe. Stąd też naturalna wędlina cechuje się szarawym odcieniem, zwykle niejednolitym. Również cena wyróżnia najlepsze wyroby. Są one zwykle droższe, z uwagi na dużą zawartość mięsa wysokiej jakości.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana