Marynowanie mięsa na sucho vs na mokro
Potrawy przyrządzane na grillu, nabierają charakterystycznego smaku. Dzieje się tak, ponieważ jedzenie ma bezpośredni kontakt z ogniem i dymem. W wysokiej temperaturze zamyka się zewnętrzna warstwa mięsa, co zapobiega uciekaniu płynów, a następnie powoli na żarze wysmażyć je w nasz ulubiony sposób. Odpowiednia marynata do mięsa, nie tylko nadaje mu świetnego smaku, ale też chroni je przed wysuszeniem.
Jaki sposób marynowania jest lepszy?
Istnieją dwie szkoły marynowania potraw czy mięs. Niezależnie jednak jaką wybierzemy, trzeba zawsze pamiętać, aby zrobić to na parę godzin przed gotowaniem czy grillowaniem. Im więcej czasu nasze jedzenie spędzi w marynacie, tym lepiej będzie potem smakować. Na smak oczywiście ogromny wpływ ma przede wszystkim jakość naszych składników. Wiele osób preferuję mokrą marynatę do grilla, ponieważ mięso przygotowane w ten sposób na pewno nie będzie suche.
Nie oznacza to oczywiście, że marynowanie na sucho nie ma swoich amatorów. O wiele częściej ta metoda jest wykorzystywana przez osoby, które uważają na kalorie i unikają wszelkich dodatkowych tłuszczy. Najważniejsze, aby zawsze do przyrządzania marynaty wykorzystywać przyprawy dobrej jakości. Osoby, które uwielbiają łączenie smaków, zawsze mogą skorzystać z przygotowanych mieszanek przypraw od firmy POLSMAKI, aby cieszyć się kulinarnymi doznaniami.
Najpopularniejsze dania z grilla
Na dobrze wyposażonym grillu, możemy przyrządzić praktycznie wszystko. W Polsce ten sposób przygotowania potraw wiąże się z całym rytuałem towarzyskim. Dlatego w zależności od upodobań naszych i naszych gości szykujemy ulubione potrawy. A gusta kulinarne, jak dobrze wiemy, każdy ma inne, jedni wolą ostrzejsze smaki a inni łagodne, jedni lubią mięso krwiste, a inni nie jedzą go w ogóle. Jednak na wielu rusztach możemy zobaczyć podobne rzeczy. Niektóre potrawy po prostu są najlepsze z grilla i większość z nas może się z tym zgodzić, mimo różnych gustów kulinarnych.
Królową na większości grillów najczęściej jest karkówka. Prawie każdy z nas kiedyś ją jadł i to praktycznie zawsze z grilla. To jest jedna z tych potraw, która w pierwszej chwili będzie nam się kojarzyć właśnie z rusztem. Na drugim miejscu, ale wcale nie rzadziej pojawia się kiełbasa. Ta jednak częściej jest kojarzona z ogniskiem i taka też smakuje najlepiej. Wielu fanów posiada też ryba przyrządzana na grillu, głównie dlatego że jest ona bardzo delikatna, aromatyczna i szybko się robi. Dla osób jedzących mięso i dla wegetarian czy vegan odpowiedni jest także szaszłyk, który może być np. z piersią z kurczaka, tofu lub czysto warzywny.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana