Jakie są zalety filtracji mikrobiologicznej piwa?
Dążąc do coraz wyższej jakości piwa, browarnicy stosują metody, które pozwalają usunąć niechciane drobnoustroje, jednocześnie zachowując pełnię smaku i aromatu. Jednym z takich procesów jest filtracja mikrobiologiczna, która zdecydowanie poprawia jakość złocistego trunku. Warto więc dowiedzieć się, jakie są zalety filtracji mikrobiologicznej piwa.
Wysokie standardy czystości w nowoczesnym browarnictwie
Nowoczesne technologie warzenia piwa stawiają na dbałość o czystość produktu. Celem jest wyeliminowanie niekorzystnych mikroorganizmów, bakterii i drożdży, które mogą wpłynąć na jakość trunku, jego trwałość i wygląd. Filtracja mikrobiologiczna piwa pozwala spełnić te wymagania i sprawia, że proces produkcji jest bardziej kontrolowany i efektywny. Dzięki temu konsumenci mają pewność, że w ich szklankach znajduje się piwo najwyższej jakości.
Czym jest filtracja mikrobiologiczna?
Filtracja mikrobiologiczna to metoda oczyszczania piwa z drobnoustrojów, która polega na przepuszczaniu napoju przez materiał filtracyjny o odpowiedniej wielkości porów. Dzięki temu, bakterie i drożdże zostają zatrzymane na powierzchni filtra, podczas gdy czyste piwo przechodzi do dalszych etapów produkcji. Filtracja mikrobiologiczna poprawia jakość sensoryczną piwa, wydłuża jego trwałość oraz pozwala uzyskać klarowny napój bez konieczności stosowania dodatków chemicznych.
Filtry do filtracji mikrobiologicznej piwa
Do filtracji mikrobiologicznej piwa wykorzystuje się przede wszystkim dwie grupy filtrów – filtry wgłębne oraz membranowe.
Filtry wgłębne są wykonane z materiałów takich jak polipropylen, poliester, szklane mikrowłókna. Struktura filtrów wgłębnych charakteryzuje się zoptymalizowaną przestrzenią filtracyjną, dzięki czemu gwarantuje duże przepływy piwa przy minimalnych spadkach ciśnienia. Celem zastosowania filtrów wgłębnych jest zapewnienie wstępnej prefiltracji piwa oraz ochrona i wydłużenie pracy filtrów membranowych.
Z kolei filtry membranowe mają formę cienkowarstwowych struktur, najczęściej wykonanych z polimerów. Ich zaletą jest duża powierzchnia filtracyjna oraz wysoka zdolność do selektywnej filtracji piwa. Filtracja membranowa pozwala na osiągnięcie bardzo precyzyjnej kontroli nad filtracją i stabilizacją mikrobiologiczną piwa, przez co stosowana jest zarówno w małych jak i dużych zakładach browarniczych. Obie grupy filtrów mają swoje zalety, dzięki którym konsumenci otrzymują napój oczyszczony z niepożądanych mikroorganizmów, zachowujący jednocześnie bogactwo smaków i aromatów.
Avrotech jako Certyfikowany Dystrybutor produktów Parker Hannifin oprócz filtrów mikrobiologicznych oferuje również generatory azotu, agregaty wody lodowej, systemy filtracji dwutlenku węgla i sprężonych gazów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana