Artykuł sponsorowany

Jakie oleje są najzdrowsze?

Jakie oleje są najzdrowsze?

W początkowych etapach zdrowego żywienia trudno zrozumieć, czym różnią się od siebie oleje tłoczone na zimno i na ciepło czy rafinowane i nierafinowane. Liczba etykiet może przytłaczać, a wybór tłuszczu do smażenia nie jest tak oczywisty, jak mogłoby się wydawać. Czy bio oliwa z oliwek nadaje się do termicznej obróbki jedzenia? A co z produktami odzwierzęcymi? Te oraz inne informacje znajdziesz w dzisiejszym poradniku.

Oleje nierafinowane są inaczej określane jako tłoczone na zimno – pozyskuje się je bez udziału wysokiej temperatury, za pomocą metod mechanicznych (np. przez wirowanie czy filtrację). Z kolei tłuszcze rafinowane produkuje się pod wpływem ciepła, którego zadaniem jest pomoc w pozbyciu się szkodliwych substancji z surowca: eliminuje się wszelkie zanieczyszczenia, ale i część drogocennych witamin. Obie grupy olejów charakteryzują się różnym zastosowaniem oraz zawartością składników odżywczych, dlatego warto wiedzieć, do czego należy ich używać.

Oleje nierafinowane a ekologiczna oliwa z oliwek – na czym smażyć? 

Do smażenia najczęściej używa się olejów rafinowanych (słonecznikowego lub ryżowego), co nie oznacza, że jest to optymalny wybór. Trzeba przyznać, że zaletą tego rodzaju produktów jest wyższa temperatura dymienia (nie palą się tak szybko przy gotowaniu), ale zdecydowaną wadą zawartość kwasów tłuszczowych „trans”, które powstają podczas rafinacji. To związki powodujące m.in. wzrost „złego” cholesterolu, otyłość bądź insulinooporność. Można uniknąć podobnych schorzeń, wybierając oleje tłoczone na zimno – np. oliwę z oliwek „bio”

Produkty nierafinowane, których używa się do smażenia powinny zawierać nasycone kwasy tłuszczowe i jednonienasycone, ponieważ takie są najbardziej odporne na działanie wysokiej temperatury. Do pierwszej z grup zalicza się np. olej kokosowy, masło ghee a do drugiej – oliwę z oliwek, która może osiągać do 210˚ C w czasie obróbki cieplnej. Dodatkową zaletą propozycji „bio”, podkreślaną przez różne sklepy ze zdrową żywnością (jak np. Planetarianie), jest to, że można być pewnym, że ma się do czynienia z wyrobem nie wpływającym negatywnie na środowisko.

Dlaczego warto gotować za pomocą oliwy z oliwek typu bio? 

Produkt jest nie tylko pozbawiony szkodliwych kwasów tłuszczowych „trans” i niekorzystnego oddziaływania na przyrodę, ale również chemicznych nawozów i oprysków: wyroby z takim oznakowaniem wyróżniają się ekologicznym podejściem do uprawy surowców użytych do ich wytworzenia. Podobnie jest z bio oliwą – wysokiego standardu pilnuje się od etapu zasadzenia drzewek oliwkowych.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.