Antar patagoński – rzadko dostępna ryba w polskich hurtowniach
Antar patagoński to przedstawiciel jednego z dwóch gatunków antarów, zwanych inaczej kłykaczami. Ryby te poławiane są wokół wysp subarktycznych oraz na Morzu Rossa i należą do najważniejszych gatunków pochodzących z tego obszaru świata. Ich połowem zarządzają Konwencje o Zachowaniu Żywych Zasobów Morskich Antarktyki. To dlatego spożywanie antara nie wiąże się ze stratami w środowisku naturalnym. Dzięki przystosowaniu do trudnych warunków życia te ryby zachowują walory smakowe i odżywcze. Czym wyróżnia się antar patagoński?
Antar patagoński – niezwykła ryba z okolic bieguna
Antar patagoński jest przedstawicielem rodziny nototeniowatych. Żyje w wodach subantarktycznych, o temperaturze zaledwie od 1 do 4 stopni Celsjusza. Dorosły antar patagoński może osiągać ponad 2 metry długości, a ważyć do około 100 kg. Ta długowieczna ryba żyje nawet 50 lat. Kłykacze, bo taka jest inna nazwa antara, są drapieżnikami. Ich pokarm stanowią inne ryby oraz kalmary. Na większych głębokościach antary jedzą ryby denne oraz skorupiaki, takie jak kraby i krewetki. Same kłykacze są pożywieniem dużych morskich ssaków, na przykład orek lub kaszalotów.
Antar patagoński jest szarobrązowy i pokryty gładkimi łuskami. Kłykacz charakteryzuje się wydatną żuchwą, w której znajdują się zęby podobne do zębów psa. Najpopularniejszą głębokością bytowania antarów jest około 1500 metrów, przy czym młode ryby żyją w płytszych warstwach oceanu. Pierwszy opis naukowy tej ryby wyszedł spod pióra szwedzkiego zoologa Fredrika Adama Smitta w 1898 roku.
Dlaczego antar patagoński jest taki cenny?
Antar patagoński bywa nazywany białym złotem. Określenie to nie odnosi się tylko do jego smacznego, białego mięsa. Powolne tempo reprodukcji i późne osiąganie dojrzałości oznacza, że gatunek ten jest podatny na przełowienie. Z tego powodu połowy antara są zarządzane zgodnie z przepisami Konwencji o Zachowaniu Żywych Zasobów Morskich Antarktyki (CCAMLR). Oznacza to przyjęcie podejścia ekosystemowego, które zakłada, że wszystkie żywe zasoby Oceanu Południowego są zintegrowane. Wszystkie decyzje dotyczące połowu są podejmowane na podstawie rzetelnych opinii naukowców. Obostrzenia związane z tym gatunkiem ryby powodują, że chcąc wzbogacić swój jadłospis warto korzystać tylko ze sprawdzonych źródeł. Hurtownia ryb Lux Fish jest od lat obecna na rynku, a jej produkty podlegają stałej kontroli. Klienci kupujący morskie ryby mrożone mają gwarancję, że mięso antara patagońskiego zachowuje wszystkie walory zdrowotne, przede wszystkim bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana