Jaka odzież jest niezbędna przy pracy w gastronomii?
Odzież gastronomiczna umożliwia wypełnianie obowiązków pracowniczych, które regulowane są rygorystycznymi przepisami bezpieczeństwa oraz higieny pracy. Istotne jest, by zależnie od stanowiska, każda osoba w lokalu gastronomicznym miała dopasowany uniform. Jakie konkretnie elementy odzieży gastronomicznej stosuje się, pracując w kuchni? Dowiedz się, dlaczego odpowiedni ubiór jest tak ważny dla pracowników i klientów lokali gastronomicznych.
Odzież gastronomiczna musi spełniać wymogi prawne
Zgodnie z prawem osoby pracujące w lokalu gastronomicznym, w szczególności na kuchni, muszą dysponować odpowiednim ubiorem, który zagwarantuje higieniczne przygotowywanie posiłków i będzie dopasowany do specyficznych warunków pracy. Jest to konieczne, by spełnić m.in. wymogi bezpieczeństwa oraz wymogi sanitarne. Ma to także związek z kulturą osobistą, która wymaga, aby podczas przygotowywania posiłków, mieć na sobie ubiór uniemożliwiający dostanie się do przygotowywanych potraw np. włosów.
- Odzież gastronomiczna powinna być dopasowana do zakresu wykonywanych obowiązków konkretnych pracowników. Inne wymogi dotyczą osób pracujących na kuchni, a inne np. kelnerów, którzy są także wizytówką lokalu, więc muszą się nienagannie prezentować podczas kontaktu z klientem. Zgodnie z prawem pracownicy gastronomii powinni dysponować m.in. profesjonalnymi bluzami, spodniami i fartuchami, które odgrywają dużą rolę ochronną, a także specjalistycznymi czepkami – wyjaśnia ekspert z firmy BHP Duo Plus.
Elementy odzieży gastronomicznej. Jakie cechy musi mieć ten ubiór?
Odzież gastronomiczna to przede wszystkim spodnie, bluzy i fartuchy noszone przez szefów kuchni oraz osoby pomagające przy przygotowywaniu potraw, a także odzież dla kelnerów, barmanów oraz osób pracujących przy rozładunku dostarczonych do kuchni produktów spożywczych. W gastronomii nie sposób uniknąć także zakładania jednorazowych rękawiczek w czasie przygotowywania potraw i zakupu wygodnych butów, które pozwolą przez wiele godzin pracować w pozycji stojącej oraz zapewnią wygodę i bezpieczeństwo poruszania się np. na zachlapanej wodą, kuchennej posadzce.
Odzież gastronomiczna musi spełniać rygorystyczne normy i być zgodna z przepisami dotyczącymi ubioru stosowanego w przemyśle spożywczym. Nie bez znaczenia jest także jej trwałość, odporność na częste pranie w wysokiej temperaturze oraz komfort noszenia, jaki zapewnia w dość specyficznych, gorących warunkach. Aby była przyjemna w noszeniu, musi być przewiewna oraz wykonana z materiału przyjaznego skórze. Odzież robocza do pracy w gastronomii musi być też funkcjonalna, dlatego powinna posiadać elementy takie jak kieszonki, przegródki itp. Warto także zadbać o to, by odzież była dopasowana do płci - dobrze skrojone uniformy będą się lepiej prezentowały na kobietach i mężczyznach niż uniwersalne, bezkształtne elementy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana