Jakie wartości odżywcze mają gruszki?
Grusze uprawiane są od ponad 3 tysięcy lat. Są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale i zdrowe. Można je jeść na surowo, ale świetnie nadają się na przetwory i jako składnik dań wytrawnych i słodkich. Dlatego warto mieć grusze w swoim ogrodzie. Gdzie kupić sadzonki i jakie odmiany wybrać? O tym już dziś!
Owoce pełne zalet
Gruszki to owoce niezwykłe, choć obecnie w Polsce nieco niedoceniane. A przecież mają doskonałe właściwości odżywcze i zdrowotne. Ze względu na niewielką ilość kalorii (około 60 kcal w 100 g), powinny po nie sięgać osoby, które dbają o linię lub chcą schudnąć.
Swoje zdrowotne właściwości zawdzięczają obecności składników mineralnych (mnóstwo potasu, fosfor, wapń, magnez, miedź oraz jod i bor), kwasów owocowych, sporej ilości pektyn oraz przeciwutleniaczy. Gruszki zawierają także sporo witamin, m.in. A, B1, B2, B6, C i PP.
Zawartość boru i jodu sprawia, że gruszki bardzo pozytywnie wpływają na pracę mózgu i tarczycy. Z kolei potas zapobiega rozwojowi nadciśnienia. Błonnik w postaci pektyn usprawnia trawienie i pracę jelit. Panie w ciąży powinny je jadać, bo zawierają sporo kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowego rozwoju dziecka.
Oprócz tym wszystkich dobroczynnych właściwości gruszki wyróżniają się wspaniałym smakiem. Smakosze zaliczają je do jednych z najsmaczniejszych owoców świata.
Źródło zdjęcia: http://www.zdrowy-styl-zycia.eu/.
Najciekawsze odmiany
Grusze to drzewa, które powinny się znaleźć w praktycznie każdym ogrodzie. Wiosną pięknie kwitną, a jesienią można liczyć na obfite plony. Dzięki bardzo dużej liczbie odmian, każdy może znaleźć swoją najlepszą odmianę. Jedną z najpopularniejszych jest grusza Konferencja i Faworytka, zwana też Klapsą. Ostatnio pojawiła się ciekawa propozycja do domowych ogrodów, czyli grusza Ukraińska. Każdy dobry, internetowy sklep ogrodniczy ma ją w ofercie.
Do amatorskiej uprawy najczęściej polecane są:
- grusza Konferencja - duże, soczyste owoce o słodkim smaku;
- grusza Faworytka (Klapsa) - wczesna odmiana o pysznym, masłowym miąższu;
- grusza Lukasówka - daje obfite zbiory doskonałych owoców, choć jest podatna na choroby;
- grusza Bonkreta Williamsa - soczyste owoce o delikatnym smaku nadają się też na przetwory, odmiana odporna na choroby;
- grusza Ukraińska - duże, smaczne owoce, także na przetwory, odmiana odporna na mróz i choroby.
Gdzie kupić sadzonki grusz? Można je nabyć w dobrym internetowy sklepie ogrodniczym, jak na przykład https://www.podkarpackiesady.pl/8-grusze, który w ofercie ma zwykle dużo ciekawych odmian.
Uprawa gruszek nie jest trudna
Grusze nie są drzewami, które potrzebują dużego nakładu pracy. Żeby jednak pięknie rosły i owocowały, należy zapewnić im odpowiednie warunki. Najlepiej posadzić je w miejscach osłoniętych. W razie silnych mrozów, warto je zabezpieczyć, aby nie przemarzły. Internetowy sklep ogrodniczy, jeśli w nim kupujemy sadzonki, dołącza instrukcję uprawy.
W przypadku długotrwałej suszy należy drzewka podlewać. Co roku należy też usuwać martwe lub chore pędy. Odpowiednie przycinanie pozwoli też tak ukształtować koronę, aby drzewo nie było zbyt duże.
Grusze należą do roślin dość wrażliwych na choroby. Dlatego należy uważnie przyglądać się drzewu i w razie zauważenia niepokojących objawów stosować odpowiednie preparaty.
Kuchenne cuda z gruszkami
Gruszki to owoce, które fantastycznie sprawdzają się w kuchni. Można z nich wyczarować nie tylko pyszne desery, ale także są świetnym dodatkiem do dań wytrawnych. Miłośnicy mocnych trunków powinni zastanowić się nad zrobieniem nalewki z gruszek. Doskonale nadaje się do tego celu grusza Ukraińska.
Nie można też zapominać o jedzeniu gruszek na surowo. Do tego najlepiej nadają się odmiany deserowe, czyli grusza Konferencja, Faworytka czy Komisówka. Można je jeść solo, ale są też pysznym dodatkiem do sałatek owocowych.
Często piecze się ciasta z jabłkami, a przecież ciasta z gruszkami wcale im nie ustępują. Szczególnie doskonałe jest połączenie ciasta czekoladowego i gruszek. Każdy, kto spróbuje, będzie zachwycony.
Klasyczne kompoty z gruszek to świetna propozycja na deser. Fani egzotycznych smaków mogą się pokusić o zrobienie gruszkowego indyjskiego sosu, czyli chutneya.
Źródła:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana